Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Τη ΚΘ΄ (29η) Απριλίου, μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών ΙΩΑΝΝΟΥ Μητροπολίτου Θηβών και εξάρχου πάσης Βοιωτίας του Καλοκτένους και νέου Ελεήμονος.

Ιωάννης ο εν Αγίοις Πατήρ ημών, Επίσκοπος Θηβών και πάσης Βοιωτίας, ο Καλοκτένης, εγεννήθη περί τα μέσα του ΙΒ΄ αιώνος εις την πρωτεύουσαν της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την περιφανή Κωνσταντινούπολιν, εξ ευγενών και πλουσίων γονέων καλουμένων του μεν πατρός αυτού Κωνσταντίνου, την επωνυμίαν Καλοκτένης, της δε μητρός Μαρίας, οίτινες και ανέθρεψαν το τέκνον των τούτο εν πάση παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Πριν ή όμως προχωρήσωμεν εις την εξιστόρησιν των λεπτομερειών του Βίου τού ευλογημένου τούτου Πατρός, καλόν θεωρούμεν να περιγράψωμεν εν γενικαίς γραμμαίς την κατάστασιν του καιρού εκείνου. Διότι δια να μάθη τις τον βίον ανθρώπου παλαιοτέρας εποχής, πρέπει να γνωρίση την κοινωνικήν και πολιτικήν κατάστασιν των χρόνων εκείνων, να γνωρίζη τον τρόπον της ζωής των τότε ανθρώπων, την χώραν, εις την οποίαν εκείνος έζησε, και επί τούτων στηριζόμενος ως επί ασφαλών θεμελίων να μελετήση και περιγράψη τον Βίον του προσώπου, περί ου πρόκειται.

Τη ΚΘ΄ (29η) Απριλίου, οι Άγιοι Μάρτυρες ΕΥΣΕΒΙΟΣ, ΖΗΝΩΝ, ΒΙΤΑΛΙΟΣ και ΝΕΩΝ πυρί τελειούνται.

Ευσέβιος, Ζήνων, Βιτάλιος και Νέων οι Άγιοι του Χριστού Μάρτυρες κατήγοντο εκ της νήσου Κερκύρας, εις την οποίαν και έζων κατά τον καιρόν της εκεί διδασκαλίας των Αγίων Αποστόλων Ιάσονος και Σωσιπάτρου, υπό των οποίων και κατηχηθέντες επίστευσαν εις τον Χριστόν. Κατηγορηθέντες δε δια τούτο εις τον Κερκυλλίνον τον της νήσου βασιλέα, συνελήφθησαν και δεθέντες υπό των ειδωλολατρών με βαρείας αλύσεις, ωδηγήθησαν προ αυτού. Ερωτηθέντες δε και ομολογήσαντες τον Χριστόν, εγυμνώθησαν των ιματίων αυτών και εξαπλωθέντες επί της γης με δεδεμένας δια σχοινίων τας χείρας και τους πόδας εδάρησαν δια ράβδων επί ώρας πολλάς, ίνα εξαναγκασθούν να αρνηθούν τον Χριστόν και να θυσιάσωσιν εις τα είδωλα. Αλλά μη πεισθέντες ουδέ δια λόγου να θυσιάσωσιν εις τους δαίμονας, ενεκλείσθησαν εις την φυλακήν, ως νεκροί. Μετά ταύτα, αναφθείσης μεγάλης καμίνου, εξεβλήθησαν της φυλακής και ριφθέντες εντός της φλεγομένης καμίνου, ετελειώθησαν.

Τη ΚΘ΄ (29η) Απριλίου, μνήμη των Αγίων Αποστόλων ΙΑΣΟΝΟΣ και ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΥ.

Ιάσων και Σωσίπατρος οι Άγιοι του Χριστού Απόστολοι εγένοντο απ’ αρχής γνήσιοι μαθηταί και ακόλουθοι του μακαρίου Αποστόλου Παύλου, έφθασαν δε και μέχρι των ημερών καθ’ ας εβασίλευεν ο Κερκυλλίνος εις την νήσον Κέρκυραν, φόρου τότε υποτελή υπάρχουσαν εις τους Ρωμαίους. Πολλοί  δε τότε εκ των πιστευόντων εις τον Κύριον, σκληρώς παρά τούτου βασανιζόμενοι, ανελάμβανον τον της αθανασίας αγώνα και κατηξιούντο των στεφάνων του Μαρτυρίου, μεταξύ των οποίων πρώτοι υπήρξαν οι ένδοξοι ούτοι Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος. Κατά την εποχήν εκείνην ο μακάριος Παύλος, το πολύτιμον σκεύος της εκλογής, το στόμα του Χριστού, το φως εις τον κόσμον, έως εσχάτων την οικουμένην άπασαν διατρέχων και τον λόγον της αληθείας πανταχού σπείρων, εξορίζων ούτω εκ της οικουμένης τον διάβολον ώστε ουδέν σημείον της γης να μείνη άνευ της γνώσεως της Πίστεως του Χριστού, έφθασε και εις την πόλιν της Θεσσαλονίκης.