Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Τη ΚΓ΄ (23η) Ιουνίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Ευστοχίου Πρεσβυτέρου, και των συν αυτώ Γαΐου ανεψιού αυτού, και των τέκνων αυτού Λολλίας, Πρόβης και Ουρβανού.

Ευστόχιος ο Άγιος Μάρτυς και Γάϊος ο ανεψιός του και τα τέκνα του Λολλία, Πρόβη και Ουρβανός, ήσαν εκ της πόλεως της καλουμένης Ούσαδος, κατά τους χρόνους του Μαξιμιανού και Αγρίππα ηγεμόνος εν έτει τ΄ (300). Ο Ευστόχιος λοιπόν ούτος πρότερον μεν ήτο Ιερεύς των ειδώλων, ύστερον δε βλέπων τους Αγίους να μαρτυρώσι δια τον Χριστόν και να ποιώσι παράδοξα θαύματα, απεστράφη την θρησκείαν των ειδώλων, και προσελθών εις τον Ευδόξιον τον Επίσκοπον Αντιοχείας, εβαπτίσθη υπ’ αυτού και έλαβε το αξίωμα του Πρεσβυτέρου. Πορευθείς δε εις κώμην τινά της Λυκαονίας, Λύστρα καλουμένην, εύρεν εκεί τον ανεψιόν του Γάϊον και τα τρία αυτού τέκνα, Λολλίαν, Πρόβην και Ουρβανόν και διδάξας αυτούς την του Χριστού πίστιν, εβάπτισεν αυτούς τε και όλους τους συγγενείς του.

Τη ΚΓ΄ (23η) Ιουνίου, μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Αριστοκλέους Πρεσβυτέρου, Δημητριανού Διακόνου, και Αθανασίου Αναγνώστου.

Αριστοκλής ο εκ των τριών τούτων Αγίων Μάρτυς ήτο Κύπριος το γένος, καταγόμενος εκ της πόλεως Ταμασού, ιερεύς ων αυτής, εν έτει τβ΄ (302). Κατά δε τους χρόνους του βασιλέως Μαξιμιανού ανέβη ούτος επί του εκεί όρους και εκρύβη εντός σπηλαίου, φοβούμενος τον διωγμόν, ο οποίος είχε κινηθή κατά των Χριστιανών. Εν τω σπηλαίω δε προσευχόμενος, είδε φως αστραπηβόλον, το οποίον έλαμπεν υπέρ τον ήλιον και φωνήν ήκουσεν εξ ουρανού, παρακινούσα αυτόν να υπάγη εις την Μητρόπολιν της Κύπρου Σαλαμίνα, ήτοι εις την Αμμόχωστον, ένθα να υπομείνη το δια μαρτυρίου τέλος.

Τη ΚΓ΄ (23η) Ιουνίου, μνήμη της Αγίας Μάρτυρος ΑΓΡΙΠΠΙΝΗΣ.

Αγριππίνα η Αγία του Χριστού Μάρτυς ήτο γέννημα και θρέμμα της περιδόξου πόλεως Ρώμης, εκ νεότητός της δε παρέδωκεν εαυτήν εις τον Θεόν. Όθεν ευωδίαζε μεν τας καρδίας των πιστών, ως κήπος τις ηνθισμένος, ή ευωδέστατον ρόδον, απεδίωκε δε την δυσωδίαν των παθών, καθό στολίσασα την ψυχήν της η μακαρία με την παρθενίαν και καθαρότητα. Επειδή λοιπόν ηρραβωνίσθη πνευματικώς με τον Χριστόν, δια τούτο ανδρείως και θαρραλέως προσήλθεν εις το Μαρτύριον, παραδώσασα εαυτήν δια τον έρωτα και την αγάπην του Νυμφίου της Χριστού, εις πολλάς βασάνους και μαρτύρια.