Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Τη ΚΘ΄ (29η) Ιανουαρίου, μνήμη του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ του Χιοπολίτου, του εν Κωνσταντινουπόλει αθλήσαντος εν έτει αωβ΄ (1802).

Δημήτριος ο καλλίνικος ούτος Νεομάρτυς του Χριστού ήτο γέννημα και θρέμμα της περιφήμου νήσου Χίου, από το μέρος εκείνο της πόλεως, όπερ ονομάζεται κοινώς Παλαιόκαστρον· οι γονείς του δεν ήσαν λαμπροί κατά κόσμον, είχον όμως τον πλούτον της θεοσεβείας, τον οποίον μετέδωκαν και εις τα τέκνα των. Ο πατήρ του ωνομάζετο Απόστολος, η δε μήτηρ του Μαρουλού. Ο Δημήτριος ούτος και εις άλλος αυτού αδελφός, Ζαννής καλούμενος, την ηλικίαν μεγαλύτερος, εξενιτεύθησαν δια κυβέρνησιν σωματικήν εις Κωνσταντινούπολιν, καθώς κάμνουσιν και άλλοι πάμπολλοι, μετήρχοντο δε το επάγγελμα του πραγματευτού.

Τη ΚΘ΄ (29η) Ιανουαρίου, ο Όσιος πατήρ ημών ΑΦΡΑΑΤΗΣ εν ειρήνη τελειούται.

Αφραάτης ο Όσιος πατήρ ημών ήτο κατά τους χρόνους του Ουάλεντος εν έτει το΄ (370), εγεννήθη δε και ανετράφη εις την Περσίαν και τα των Περσών ήθη εδιδάχθη. Επειδή δε εβδελύχθη και εμίσησε την εκείνων ασέβειαν, ανεχώρησεν από της Περσίας και επήγεν εις την πόλιν Έδεσσαν και εκεί βαπτισθείς και γενόμενος Χριστιανός εκλείσθη εις εν κελλίον έξω του τείχους της πόλεως. Έπειτα μεταβαίνει εις την Αντιόχειαν και μένει εκεί εις εν Μοναστήριον, το οποίον ευρίσκετο έμπροσθεν της Αντιοχείας, επιμελούμενος μόνον της σωτηρίας της ψυχής του. Συγκάτοικον δε άλλον αδελφόν δεν ηθέλησε να λάβη, αλλ’ ούτε άρτον ηθέλησε να δεχθή τελείως, ούτε προσφάγιον, ούτε ένδυμα παρ’ ουδενός άλλου, ειμή παρ’ ενός μόνον γνωρίμου του.

Τη ΚΘ΄ (29η) Ιανουαρίου, ο εν Αγίοις πατήρ ημών ΒΑΡΣΙΜΑΙΟΣ Επίσκοπος Εδέσσης, ο Ομολογητής, εν ειρήνη τελειούται.

Βαρσιμαίος ο Άγιος Επίσκοπος Εδέσσης, ως είπομεν ανωτέρω, έγινεν αίτιος της ψυχικής σωτηρίας του Αγίου Μάρτυρος Σαρβήλου, επιστρέψας και βαπτίσας αυτόν ως και την αδελφήν του Βεβαίαν· όθεν, ένεκεν τούτου, διεβλήθη εις τον ηγεμόνα της Εδέσσης Λυσίαν και ομολογήσας τον Χριστόν, εδάρη και εβλήθη εις φυλακήν. Έπειτα ήλθον διατάγματα βασιλικά, διορίζοντα να παύση ο κατά των Χριστιανών διωγμός· δια τούτο και ο Άγιος ούτος Βαρσιμαίος απελύθη εκ της φυλακής και ελθών εις την Μητρόπολίν του, διήλθεν ευαρέστως την ζωήν του και ούτω προς Κύριον εξεδήμησεν.

Τη ΚΘ΄ (29η) Ιανουαρίου, μνήμη των Αγίων Μαρτύρων ΣΑΡΒΗΛΟΥ και ΒΕΒΑΙΑΣ της αδελφής αυτού, των εν Εδέσση μαρτυρησάντων.

Σάρβηλος και Βεβαία οι Άγιοι Μάρτυρες ήσαν κατά τους χρόνους του βασιλέως Τραϊανού εν έτει ρι΄ (110) καταγόμενοι από της πόλεως Εδέσσης. Ήτο δε ο Άγιος Σάρβηλος Ιερεύς των ειδώλων και υπηρέτης των μυσαρών θυσιών των δαιμόνων, πολλά ωραίος και ένδοξος και εφόρει πολυτελή και λαμπρά ενδύματα· είχε δε και κίδαριν (ήτοι μίτραν) χρυσήν εις την κεφαλήν του και ενομίζετο παρά των εκεί Ελλήνων ως άλλος μικρός βασιλεύς και ετιμάτο ως άλλος θεός, διότι αυτός επρόσταζε να προσκυνώσι και να θυσιάζωσιν εις τα είδωλα.

Τη ΚΘ΄ (29η) Ιανουαρίου, οι Άγιοι Μάρτυρες ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ Επίσκοπος, ΛΟΥΚΑΣ Διάκονος και ΜΩΚΙΟΣ ο Αναγνώστης, θηριομαχήσαντες τελειούνται.

Σιλουανός ο Άγιος Ιερομάρτυς και οι συν αυτώ αθλήσαντες Άγιοι Μάρτυρες, Λουκάς ο Διάκονος και Μώκιος ο Αναγνώστης, ήσαν κατά τον καιρόν του βασιλέως Νουμεριανού του εν έτει σπδ΄ (284) κινήσαντος τον κατά των Χριστιανών διωγμόν. Τότε ο Άγιος Σιλουανός, Επίσκοπος ων της Εμεσηνών πόλεως, ήτις σήμερον ονομάζεται Χόμς, υποκειμένη εις τον Πατριάρχην Αντιοχείας, εν τη Κοίλη Συρία ευρισκομένη, διεβλήθη εις τον εκεί άρχοντα και ευθύς συνελήφθη, ομού και ο Διάκονος Λουκάς και ο Αναγνώστης Μώκιος, οίτινες παρεστάθησαν και οι τρεις έμπροσθέν του δεδεμένοι.

Τη ΚΘ΄ (29η) Ιανουαρίου, η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος ΙΓΝΑΤΙΟΥ του θεοφόρου.

Ιγνάτιος ο Θεοφόρος έγινε διάδοχος των Αποστόλων, δεύτερος Επίσκοπος χρηματίσας Αντιοχείας, μετά τον Εύοδον· εμαθήτευσε δε ομού με τον Σμύρνης Πολύκαρπον πλησίον εις τον Ευαγγελιστήν Ιωάννην τον Θεολόγον. Ούτος λοιπόν εν έτει ρι΄ (110) εφέρθη έμπροσθεν του βασιλέως Τραϊανού και αφού υπέμεινεν όλας τας δοκιμασίας των βασάνων και έμεινεν αβλαβής από τούτων, τη χάριτι του Χριστού, εστάλη παρά του βασιλέως εις την Ρώμην, δια να πολεμήση με τα θηρία. Γενομένου  δε τούτου, διεσπαράχθη ο Όσιος υπό των λεόντων, καθώς επεθύμει και ηύχετο· τα δε τίμια αυτού λείψανα συνάξαντες τινές Χριστιανοί, έφεραν αυτά εις την Αντιόχειαν και τα προσέφεραν ως δώρον πολυτιμότατον και ποθούμενον εις τους εκεί αδελφούς, οι οποίοι μετά πάσης ευλαβείας απεθησαύρισαν αυτά υποκάτω εις την γην. Όθεν, τούτου χάριν, εορτήν χαρμόσυνον εορτάζει σήμερον η του Χριστού Εκκλησία την σεπτήν ταύτην ανακομιδήν των λειψάνων του.

Τη ΚΘ΄ (29η) Ιανουαρίου, μνήμη των Αγίων Επτά Μαρτύρων, των εν Σαμοσάτοις τελειωθέντων, ΦΙΛΟΘΕΟΥ, ΥΠΕΡΕΧΙΟΥ, ΑΒΙΒΟΥ, ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ, ΡΩΜΑΝΟΥ, ΙΑΚΩΒΟΥ και ΠΑΡΗΓΟΡΙΟΥ.

Φιλόθεος και οι συν αυτώ Άγιοι Μάρτυρες, στρατιώται γενόμενοι του επουρανίου Βασιλέως Χριστού, εστηλίτευσαν και ήλεγξαν την πλάνην των ειδωλολατρών. Όθεν συλλαβόντες αυτούς οι ειδωλολάτραι, συνέτριψαν με χονδράς ράβδους τους βραχίονας και τους μηρούς των. Έπειτα εξέσχισαν αυτούς ανηλεώς και δέσαντες εις τον λαιμόν των βαρείας αλύσεις, έρριψαν αυτούς εις την φυλακήν. Μετά ταύτα εκβάλλουσιν αυτούς εκ της φυλακής και ξεσχίζουσιν εκ δευτέρου· είτα κρεμάσαντες αυτούς και καρφώσαντες τας κεφαλάς των με ήλους, παρέδωσαν τας ψυχάς των εις χείρας Θεού και ούτως έλαβον οι αοίδιμοι τους αμαράντους στεφάνους της αθλήσεως.