Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Τη ΚΑ΄ (21η) Ιανουαρίου, μνήμη της Αγίας Μάρτυρος ΑΓΝΗΣ.

Αγνή η Αγία Μάρτυς ήτο από την μεγαλόπολιν Ρώμην, καταγομένη από γένος λαμπρόν. Επειδή δε είχε την ζωήν αγνήν και καθαράν, σύμφωνον δηλαδή με το όνομά της, δια τούτο εδίδασκε τας γυναίκας, όσαι ήρχοντο προς αυτήν, τον λόγον της αληθείας· ομοίως δε τας εδίδασκε και περί σωφροσύνης και καθαρότητος και τας συνεβούλευε να γνωρίζωσι τον Χριστόν Θεόν αληθινόν και αυτόν μόνον να λατρεύωσι. Ταύτα ακούσας ο της Ρώμης άρχων διέταξε και συνέλαβον την Αγίαν· παρασταθείσα δε αύτη έμπροσθέν του, διετάχθη υπ’ αυτού να θυσιάση εις τα είδωλα, διότι άλλως ήθελε βληθή εις πορνοστάσιον. Η δε Αγία απεκρίθη λέγουσα:

Τη ΚΑ΄ (21η) Ιανουαρίου, οι Άγιοι Μάρτυρες ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ΟΥΑΛΕΡΙΑΝΟΣ, ΚΑΝΔΙΔΟΣ και ΑΚΥΛΑΣ οι εκ Τραπεζούντος, ξίφει τελειούνται.

Ευγένιος και οι συν αυτώ Άγιοι Μάρτυρες εμαρτύρησαν κατά τους χρόνους Διοκλητιανού και Μαξιμιανού των ασεβών βασιλέων και Λυσίου δουκός εν έτει 292. Τότε δια τον γενόμενον κατά των Χριστιανών διωγμόν εκρύπτοντο οι Άγιοι ούτοι εις τα όρη της Τραπεζούντος· συλληφθέντες δε πρώτον οι τρεις εξ αυτών, Ουαλεριανός, Kάνδιδος και Ακύλας και ομολογήσαντες τον Χριστόν, εξορίζονται εις τι στενόν φρούριον της χώρας των Λαζών, Πιτιούς ονομαζόμενον. Εκείθεν δε φέρονται εις την Τραπεζούντα και παρασταθέντες εις τον δούκα Λυσίαν, καταξεσχίζονται τας σάρκας με βούνευρα· έπειτα κρεμασθέντες, ξεσχίζονται με σιδηρούς όνυχας και κατακαίονται με ανημμένας λαμπάδας.

Τη ΚΑ΄ (21η) Ιανουαρίου, ο Όσιος πατήρ ημών ΖΩΣΙΜΟΣ Επίσκοπος Συρακουσών εν ειρήνη τελειούται.

Ζώσιμος ο Όσιος Πατήρ ημών κατήγετο από την νήσον Σικελίαν, υιός γονέων ευλαβών και πιστών, οίτινες διήνυον την ζωήν των με αυτάρκειαν των του βίου αγαθών· είχον δε ούτοι εν κτήμα πλησίον εις το Μοναστήριον της Αγίας Λουκίας της Παρθένου. Αφού δε εγεννήθη ο Άγιος ούτος και απεγαλακτίσθη, τον αφιέρωσαν οι γονείς του εις το Μοναστήριον της Αγίας Λουκίας, εις το οποίον και προ της συλλήψεώς του είχον υποσχεθή να τον αφιερώσουν· ομού δε με τον Άγιον αφιέρωσαν εις την Μονήν και το κτήμα των. Από τότε λοιπόν ανετράφη ο Άγιος εις το Μοναστήριον· όθεν και ο του Μοναστηρίου εκείνου Ηγούμενος επαίδευεν αυτόν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, διδάσκων αυτόν επιμελώς τους κανόνας και τας παραδόσεις της Εκκλησίας.

Τη ΚΑ΄ (21η) Ιανουαρίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος ΝΕΟΦΥΤΟΥ.

Νεόφυτος ο θαυμάσιος και όντως νέον φυτόν ουράνιον και δένδρον αειθαλές και εύκαρπον, εβλάστησε κατά τους χρόνους των δυσσεβών βασιλέων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού των τυράννων εν έτει 290, από πλουσίους, ευσεβείς και ευγενείς γονείς γεννηθείς εις την Νίκαιαν. Ο πατήρ αυτού εκαλείτο Θεόδωρος, η δε μήτηρ του Φλωρεντία, οίτινες ήσαν και οι δύο ζηλωταί και ενάρετοι, τους οποίους ο παις μιμούμενος, έχων αυτούς αγαθόν υπόδειγμα, επρόκοψεν εις την πολιτείαν θαυμασιώτατα και έγινε παιδιόθεν ενάρετος, προμηνύων την εσομένην κατάστασιν την οποίαν έμελλε να αποκτήση εις το ύστερον.

Τη ΚΑ΄ (21η) Ιανουαρίου, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών ΜΑΞΙΜΟΥ του Ομολογητού.

Μάξιμος ο θαυμάσιος Πατήρ ημών έζη κατά τους χρόνους του βασιλέως Ηρακλείου εν έτει χμ΄ (640) έφθασε δε και μέχρι των ημερών των διαδόχων αυτού. Εγεννήθη εις την βασιλίδα των Πόλεων από γονείς ευγενείς και ευσεβείς, έτυχε δε εκ νεότητος αγαθής προαιρέσεως και καλόγνωμος, έχων εις τον εαυτόν του τα χαρίσματα της αρετής. Οι δε γονείς του τον εβάπτισαν από μικρόν, βλέποντες εις αυτόν καλά προμηνύματα, και όσον εμεγάλωνε τοσούτον επρόκοπτεν εις τελείωσιν.