Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Τη Η΄ (8η) Ιανουαρίου, ο Άγιος ΑΤΤΙΚΟΣ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως εν ειρήνη τελειούται.

Αττικός ο εν Αγίοις πατήρ ημών εγεννήθη εν Σεβαστεία της Αρμενίας περί τας τελευταίας δεκαετηρίδας του Ε΄ αιώνος· εκεί νέος ων εδιδάχθη υπό Μοναχών ανηκόντων εις την αίρεσιν του Μακεδονίου την φιλοσοφίαν εις την οποίαν και αυτός έκλινε τότε. Ελθών κατόπιν εις ανδρικήν ηλικίαν απέπτυσε την αίρεσιν του Μακεδονίου και ησπάσθη την Ορθοδοξίαν και τον ασκητικόν βίον. Τοιούτος γενόμενος ο Αττικός κατελθών εις Κωνσταντινούπολιν επί της βασιλείας Θεοδοσίου, εγένετο Πρεσβύτερος της Μεγάλης Εκκλησίας.

Τη Η΄ (8η) Ιανουαρίου, μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών ΚΥΡΟΥ Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

Τελείται δε η αυτού σύναξις και εορτή εν τη σεβασμία Μονή της Χώρας και εν τη Μεγάλη Εκκλησία εν ημέρα Κυριακή.                                                   

Κύρος ο εν Αγίοις πατήρ ημών ήκμασε κατά τα τέλη του Ζ΄ και τας αρχάς του Η΄ αιώνος, ήτο δε πρότερον Μοναχός εις τινα μικράν νησίδα προ της εν τω Πόντω ελληνικωτάτης πόλεως Αμάστριδος. Εκεί εμόναζε επί ικανά έτη, ότε ο Ιουστινιανός ο Β΄, ο ρινότμητος επικαλούμενος, ο υιός του Κωνσταντίνου του Πωγωνάτου τω 695 εξωσθείς του θρόνου του Βυζαντίου και απαγόμενος εκ Κωνσταντινουπόλεως εξόριστος εις Χερσώνα, πόλιν της Ταυρικής Χερσονήσου, εις τα μεσημβρινά της Ρωσίας, διήλθε δια της Αμάστριδος και ευρών επί της προ αυτής, ως είπομεν, νησίδος τον Μοναχόν Κύρον ήκουσε, προφητικώς, παρ’ αυτού ότι και πάλιν μέλλει, εντός ολίγου, να καταλάβη τον θρόνον του Βυζαντίου.

Τη Η΄ (8η) Ιανουαρίου, μνήμη των Αγίων Μαρτύρων ΘΕΟΦΙΛΟΥ Διακόνου, και ΕΛΛΑΔΙΟΥ λαϊκού.

Θεόφιλος και Ελλάδιος οι Άγιοι Μάρτυρες ήσαν από την Λιβύην· συλληφθέντες δε διότι ωμολόγουν τον Χριστόν, ήχθησαν εις τον ανθύπατον και τον άρχοντα της Λιβύης· και επειδή επέμειναν εις την πίστιν του Χριστού, κατεξεσχίσθησαν· και αφού εδέθησαν χείρας και πόδας, εδέχθησαν πυρ επάνω εις τα μετάφρενα, και κατεκεντήθησαν με τούβλα σουβλερά και οξέα· επειδή δε η βάσανος αύτη παρετάθη εις πολλάς ώρας, δια τούτο παρέδωκαν οι Άγιοι τας ψυχάς των εις χείρας Θεού και ανένησαν νικηφόροι εις τα ουράνια.

Τη Η΄ (8η) Ιανουαρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος ΚΑΡΤΕΡΙΟΥ.

Καρτέριος ο Άγιος Ιερομάρτυς ήτο κατά τους χρόνους του βασιλέως Διοκλητιανού και του ηγεμόνος της Καισαρείας της Καππαδοκίας Ουρβανού, εν έτει 298, Ιερεύς και διδάσκαλος των Χριστανών. Ούτος λοιπόν κτίσας οίκον ευκτήριον (ήτοι μικράν Εκκλησίαν), συνήθροιζεν εκεί τα πλήθη των Χριστιανών και εδίδασκεν αυτά να σέβονται τον Χριστόν μόνον, ως όντα Θεόν αληθινόν, και άλλον Θεόν να μη γνωρίζωσι πλην αυτού. Δια ταύτα λοιπόν διαβληθείς εις τον ηγεμόνα εκρύβη, ο δε Κύριος φαίνεται εις αυτόν και του λέγει:

Τη Η΄ (8η) Ιανουαρίου, μνήμη του Οσίου πατρός ημών ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Χοζεβίτου.

Γεώργιος ο Όσιος πατήρ ημών ο Χοζεβίτης κατήγετο από εν χωρίον της Κύπρου· οι γονείς αυτού έζων εν ευσεβεία, είχον δε περιουσίαν μετρίαν. Ούτος είχε και αδελφόν μεγαλύτερον ονομαζόμενον Ηρακλείδην, ο οποίος, εν όσω έζων ακόμη οι γονείς αυτών, ήλθεν εις την αγίαν πόλιν Χριστού του Θεού ημών δια να προσκυνήση τους Αγίους Τόπους, αφού δε κατέβη εις τον Ιορδάνην και προσεκύνησεν, επήγεν εις την λεγομένην Λαύραν του Καλαμώνος και εκεί έγινε Μοναχός.

Τη Η΄ (8η) Ιανουαρίου, μνήμη της Οσίας μητρός ημών ΔΟΜΝΙΚΗΣ.

Δομνίκα η Οσία έζησε κατά τους χρόνους Θεοδοσίου το μεγάλου εν έτει τπδ΄ (384), καταγομένη από την Καρθαγένην ή Καρχηδόνα της Αφρικής. Δια τινα υπόθεσιν επήγεν αύτη εις Κωνσταντινούπολιν μετ’ άλλων τεσσαράκοντα παρθένων, όπου ο τότε πατριαρχεύων Νεκτάριος τας εδέχθη εκ θείας αποκαλύψεως, και τας ηξίωσε του θείου Βαπτίσματος. Μετά το Βάπτισμα η Αγία Δομνίκα έγινε Μοναχή και αφού ηγωνίσθη με πόνους ανδρικούς έφθασεν εις το άκρον της ασκήσεως, ώστε ηξιώθη να ενεργή θαύματα. Εν τούτοις λοιπόν διαλάμψασα προς Κύριον εξεδήμησεν.