Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Τη ΙΖ΄ (17η) Οκτωβρίου, μνήμη των Αγίων πέντε Μαρτύρων και αυταδέλφων Αναργύρων, ΚΟΣΜΑ, ΔΑΜΙΑΝΟΥ, ΛΕΟΝΤΙΟΥ, ΑΝΘΙΜΟΥ και ΕΥΠΡΕΠΙΟΥ.

Κοσμάς και Δαμιανός οι Άγιοι Ανάργυροι, οι σήμερον εορταζόμενοι, ήσαν από την Αραβίαν, έχομεν δε και άλλας δύο συζυγίας Αγίων Αναργύρων, με τα αυτά ονόματα, διότι τρεις είναι αι συζυγίαι των Αγίων Αναργύρων, αι φέρουσαι τα αυτά ονόματα, ήτοι Κοσμά και Δαμιανού· και όλοι την αυτήν ιατρικήν τέχνην μετήρχοντο και όλοι ομοίως Ανάργυροι εκαλούντο. 
Και οι μεν της πρώτης συζυγίας, Κοσμάς και Δαμιανός, ήσαν υιοί Θεοδότης, μιας ευλαβούς και Χριστιανής γυναικός, οίτινες εν ειρήνη εκοιμήθησαν και ενεταφιάσθησαν εις ένα τόπον καλούμενον Φερεμάν. Οι δε της δευτέρας συζυγίας Κοσμάς και Δαμιανός διέτριβον εις την Ρώμην, έχοντες διδάσκαλον κακόγνωμόν τινα και φθονερόν, ο οποίος αναβιβάσας αυτούς με δόλον επί τινος όρους, ίνα δήθεν συνάξωσι βότανα, εκεί ο αλιτήριος εφόνευσεν αυτούς δια λίθων. Οι δε της τρίτης συζυγίας Κοσμάς και Δαμιανός, των οποίων η μνήμη τελείται σήμερον, ήσαν, ως είπομεν, από την Αραβίαν. Ούτοι λοιπόν διήρχοντο πάσαν πόλιν και χώραν και ιάτρευον χωρίς αργύρια τους ασθενείς και υπό το πρόσχημα αυτό της ιατρικής εκήρυττον εις τους απίστους την πίστιν του Χριστού. Κατά δε τους χρόνους των ασεβών βασιλέων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, εν έτει 292, μετέβησαν οι Άγιοι εις πόλιν τινά της Λυκίας, καλουμένην Αιγάς, μετά των τριών αδελφών των Λεοντίου, Ανθίμου και Ευπρεπίου· και παρασταθέντες ενώπιον του ηγεμόνος Λυσίου και ομολογήσαντες τον Χριστόν, τούτου ένεκα εδάρησαν χωρίς καμμίαν ευσπλαγχνίαν και ερρίφθησαν εις τον βυθόν της θαλάσσης. Επειδή όμως δεν επνίγησαν, αλλά δια της θείας Χάριτος ευρέθησαν αβλαβείς εις την στερεάν, δια τούτο πάλιν συλλαμβάνονται υπό των απίστων και ρίπτονται μέσα εις ανημμένην κάμινον· αλλ’ επειδή και από την κάμινον εφυλάχθησαν αβλαβείς, δια τούτο κρεμώνται επί σταυρού· μετά ταύτα αποκεφαλίζονται όλοι ομού οι μακάριοι και ομότροποι πέντε ούτοι αδελφοί, και ούτω λαμβάνουσι τους στεφάνους του Μαρτυρίου. Ταις των σων Αγίων πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς. Αμήν.                                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου