Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Τη ΙΣΤ΄ (16η) Ιανουαρίου, μνήμη των Αγίων Μαρτύρων και αυταδέλφων ΠΕΥΣΙΠΠΟΥ, ΕΛΑΣΙΠΠΟΥ και ΜΕΣΙΠΠΟΥ και ΝΕΟΝΙΛΛΗΣ της μάμμης αυτών.

Πεύσιππος, Ελάσιππος και Μέσιππος οι ένδοξοι και Άγιοι Μάρτυρες ήσαν αδελφοί τρίδυμοι, γεννηθέντες δηλαδή και οι τρεις συγχρόνως εκ της αυτής κοιλίας, κατήγοντο δε από την Καππαδοκίαν. Ούτοι ήσαν πολλά επιτήδειοι εις την ιππασίαν και εις το να ημερώνουν τους μικρούς και αγρίους ίππους, ως και εις το να τρέχουν με αυτούς εις τον κάμπον. Όταν δε είχον μίαν εορτήν εις την πατρίδα των, καλουμένην του Νεμεσίου Διός, εκάλεσαν και την μάμμην των Νεονίλλαν δια να συνεορτάσουν.
Η δε γερόντισσα, δεδιδαγμένη την εις Χριστόν πίστιν, διηγήθη εις τους τρεις εγγόνους της την περί ημάς του Θεού Λόγου οικονομίαν και περιέπαιζε τα είδωλα. Η διήγησις δε αύτη έγινεν εις τους νέους αιτία πίστεως και σωτηρίας. Διότι ταύτα διηγουμένης της μάμμης αυτών, ενεθυμήθη έκαστος εξ αυτών εκείνα τα οποία είδεν εις τον ύπνον του. Ταύτα δε ωδήγουν αυτούς εις το να πιστεύσουν εις τον Χριστόν. Ευθύς λοιπόν και οι τρεις Άγιοι εκρήμνισαν τα είδωλα και τον Χριστόν παρρησία ομολογήσαντες, εβλήθησαν από τους κυρίους αυτών ειδωλολάτρας εις το πυρ· και εκεί τελειωθέντες οι μακάριοι, εκομίσαντο τους στεφάνους του μαρτυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου