Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Τη ΙΗ΄ (18η) Μαϊου, μνήμη των Αγίων Οκτώ Παρθένων των εν Αγκύρα, ΤΕΚΟΥΣΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑΣ, ΚΛΑΥΔΙΑΣ, ΦΑΕΙΝΗΣ, ΕΥΦΡΑΣΙΑΣ, ΜΑΤΡΩΝΗΣ, ΙΟΥΛΙΑΣ, ΘΕΟΔΟΤΗΣ και ΘΕΟΔΟΤΟΥ Μάρτυρος.

Τεκούσα η Αγία παρθένος και Μάρτυς και αι συν αυτή αθλήσασαι επτά άλλαι Άγιαι παρθένοι και Μάρτυρες κατήγοντο εκ της Αγκύρας της Γαλατίας, από της οποίας κατήγετο και ο Άγιος Μάρτυς Θεόδοτος. Καίτοι δε ούτος ήτο έγγαμος, δεν ημέλει την ευσέβειαν και αρετήν χάριν της επιμελείας της γυναικός, αλλά πραγματευόμενος, αγοράζων δηλαδή σίτον και ζυμώνων άρτους, εξ αυτών προσέφερεν απαρχάς εις τον Θεόν, κατόπιν δε διένειμε και εις τους πτωχούς, επειδή ο μιαρός άρχων της Αγκύρας Θεότεκνος διέταξε να είναι ραντισμέναι και μεμολυσμέναι με τας σπονδάς και θυσίας των ειδώλων αι τροφαί, αι οποίαι επωλούντο εις τους Χριστιανούς.

Αλλά και εις τας φυλακάς εισερχόμενος ο μακάριος εστερέωνεν εις την πίστιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού τους εντός αυτών κρατουμένους Χριστιανούς και έδιδεν εις αυτούς τα προς συντήρησιν. Εκεί δε εύρε δεσμίας και τας ανωτέρω παρθένους, μία εκ των οποίων, η ονομαζομένη Τεκούσα, ήτο κατά σάρκα θεία του Αγίου. Αύται λοιπόν ωδηγήθησαν προ του άρχοντος και επειδή δεν ηθέλησαν να θυσιάσωσιν εις τα είδωλα, παρεδόθησαν εις τους στρατιώτας όπως τας ατιμάσωσι. Διαφυλάχθησαν όμως, Χάριτι Χριστού, αβλαβείς και άφθοροι. Έπειτα έδεσαν επ’ αυτών πέτρας και κατεβύθισαν ταύτας εις το βάθος της εκεί ευρισκομένης λίμνης. Ούτω δε έλαβον αι μακάριαι τους στεφάνους της αθλήσεως. Τα δε ιερά αυτών Λείψανα λαβόντες Χριστιανοί τινές, εις εκ των οποίων ήτο και ο Άγιος Θεόδοτος, ενεταφίασαν εντίμως. Όθεν, δια την αιτίαν ταύτην, διαβληθείς ο Άγιος Θεόδοτος εις τους ειδωλολάτρας Έλληνας και καταζητούμενος, παρουσιάσθη αυθορμήτως εις τους ζητούντας αυτόν. Ωδηγήθη λοιπόν προ του άρχοντος Θεοτέκνου και επειδή ωμολόγησε τον Χριστόν ως Θεόν αληθινόν, εκρεμάσθη υψηλά και εξεσχίσθη. Έπειτα έρριψαν επί των πληγών του όξος μεθ’ άλατος και τελευταίον απεκεφαλίσθη. Ο δε απάνθρωπος άρχων δεν έπαυσε μέχρι τούτου την θηριωδίαν του, αλλ’ εξέβαλε και τα Λείψανα των Αγίων παρθένων εκ των τάφων και κατέκαυσε ταύτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου