Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Τη ΚΒ΄ (22α) Ιανουαρίου, οι Άγιοι ΜΑΝΟΥΗΛ, ΛΕΩΝ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΓΑΒΡΙΗΛ, ΣΙΩΝΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ και ΛΕΩΝ ξίφει τελειούνται

Τη ΚΒ΄ (22α) Ιανουαρίου, ο Άγιος Ιερομάρτυς ΜΑΝΟΥΗΛ ξίφει τελειούται. Ο Άγιος Ιερομάρτυς ΛΕΩΝ ξίφει την γαστέρα διαρραγείς τελειούται. Οι Άγιοι Μάρτυρες ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΓΑΒΡΙΗΛ, ΣΙΩΝΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ και ΛΕΩΝ ξίφει τελειούνται. Ο Άγιος Ιερομάρτυς ΠΑΡΟΔΟΣ λίθοις βληθείς τελειούται. Οι συν τοις ανωτέρω Μάρτυσιν αναιρεθέντες ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΙ ΕΒΔΟΜΗΚΟΝΤΑ ΕΠΤΑ τελειούνται.                                                

Μανουήλ ο ένδοξος Ιερομάρτυς και οι συν αυτώ Άγιοι Μάρτυρες κατήγοντο μεν από διαφόρους επαρχίας και τόπους, κατώκουν δε εις την Αδριανούπολιν, της οποίας Αρχιερεύς ήτο ο Μανουήλ.
Οι δε αχάριστοι και αγνώμονες Βούλγαροι ήλθον τότε όπως πολεμήσωσι τους Ρωμαίους· όθεν αιχμαλωτίσαντες τους εν Θράκη και Μακεδονία Χριστιανούς, ηθέλησαν να πολεμήσωσι και την βασιλεύουσαν των πόλεων Κωνσταντινούπολιν, ήλθον δε μέχρις Αδριανουπόλεως, και προσμείναντες τρεις ημέρας ήλωσαν αυτήν. Ταύτα εγίνοντο βασιλεύοντος Λέοντος Αρμενίου του εικονομάχου, και του Κρούμου εξουσιάζοντος το έθνος των Βουλγάρων, δηλαδή εν έτει ωιε΄ (815). Εισβαλών λοιπόν ο Κρούμος εις την Αδριανούπολιν και κυριεύσας αυτήν, εξεδίωξε τεσσαράκοντα χιλιάδας Χριστιανούς, ομού και τον Αγιώτατον Επίσκοπον της Αδριανουπόλεως, τον οποίον ρίψας χαμαί κατεπάτησεν εις τον λαιμόν, αφού δε ο Κρούμος απέθανεν, έγινε διάδοχος της εξουσίας επί των Βουλγάρων ο Δουκούμ. Μετά την τελευτήν του Κρούμου εγένετο άρχων των Βουλγάρων ο Δίτζεγγος, άνθρωπος ωμός, θηριώδης και απάνθρωπος, ο οποίος συλλαβών τον Άγιον Αρχιερέα Μανουήλ έσχισεν αυτόν εις το μέσον, και κόψας τας χείρας του και τους ώμους του, τα έρριψεν εις τα θηρία, ίνα τα φάγωσιν· όθεν δια την θηριωδίαν του πληγωθείς θεόθεν με αορασίαν και τύφλωσιν των οφθαλμών, εθανατώθη υπό των ιδίων οπαδών του. Τούτον διεδέχθη εις την αρχήν και ηγεμονίαν των Βουλγάρων ο Μουρτάγων, οποίος εφόνευσεν όλους τους Χριστιανούς, όσοι δεν επείθοντο να αρνηθώσι τον Χριστόν, άλλους μεν δένων και εις βασάνους και στρέβλας υποβάλλων, άλλους δε τιμωρών με απανθρώπους τιμωρίας. Αυτός και τον εν Αγίοις Αρχιερέα Δελβέρτου Γεώργιον και Πέτρον τον Επίσκοπον κατεξέσχισε πρώτον απανθρώπως με ραβδία, και έπειτα απέκοψε τας αγίας των κεφαλάς· ομοίως και άλλους τριακοσίους εβδομήκοντα επτά εθανάτωσεν. Αυτός δια του ξίφους και τους στρατηγούς των Χριστιανών Λέοντα και Ιωάννην απεκεφάλισε. Λέοντος δε του Αγίου Επισκόπου Νικαίας, τη θέσει φαινομένου ευνούχου, έσχισε την κοιλίαν δια του ξίφους, και τον Γαβριήλ και Σιώνιον απεκεφάλισε. Πάροδον δε τον ιερώτατον Πρεσβύτερον κατεδίκασε να λιθοβοληθή, και άλλους δε πολλούς Χριστιανούς εθανάτωσεν. Όχι μόνον δε ο δυσσεβής ούτος Μουρτάγων ταύτα εποίησεν, αλλά και άλλοι άρχοντες των Βουλγάρων, οι κατά διαδοχήν την αρχήν εκείνων διαδεξάμενοι· και αυτοί, όλοι οι αλιτήριοι πολλούς Χριστιανούς εθανάτωσαν με διαφόρους βασάνους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου