Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Τη ΚΔ΄ (24η) Νοεμβρίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος ΘΕΟΔΩΡΟΥ του εν Αντιοχεία.

Θεόδωρος ο Άγιος Μάρτυς ήκμασε κατά τους χρόνους του αποστάτου βασιλέως Ιουλιανού εν έτει τξα΄ (361), συνελήφθη δε αρπαγείς εις το μέσον της αγοράς υπό του επάρχου Σαλουστίου δια την αιτίαν ταύτην: Όταν ο ασεβής Ιουλιανός προσέταξε να μετακομισθώσιν από την Δάφνην, ήτοι από το της Αντιοχείας προάστιον, τα λείψανα των Αγίων Μαρτύρων Βαβύλα και των συν αυτώ, οι βαστάζοντες αυτά Χριστιανοί έψαλλον ένα ψαλμόν του Δαβίδ, και εις πάσαν περικοπήν έλεγον τον στίχον τούτον:

Τη ΚΔ΄ (24η) Νοεμβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος ΠΕΤΡΟΥ Αλεξανδρείας.

Πέτρος ο μακάριος Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας εστόλιζε τον θρόνον αυτής ότε ο δυσσεβής Διοκλητιανός 284 – 305, βασιλεύων εις την Νικομήδειαν, κατεδίωκε πολύ τους Χριστιανούς ο άθλιος και πολλούς εθανάτωσε με δεινά κολαστήρια. Ήτο δε ο μακάριος Πέτρος εις όλους περίβλεπτος και περίφημος δια τας αρετάς αυτού και πολλούς ωδήγησε με την διδαχήν και τας θαυμασίας πράξεις του προς την ευσέβειαν.

Τη ΚΔ΄ (24η) Νοεμβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ Επισκόπου Ρώμης.

Κλήμης ο μακάριος Πατήρ ημών ήτο από την μεγαλόδοξον Ρώμην, έζησε δε κατά τους χρόνους Δομετιανού του εν έτει πα΄ (81) βασιλεύσαντος, και των διαδόχων αυτού Νέρβα και Τραϊανού, κατήγετο δε από γένος βασιλικόν, σοφώτατος υπάρχων καθώς εις τα συγγράμματα και τους λόγους του φαίνεται, επειδή έμαθεν όλην την ελληνικήν παιδείαν και έγινε θαυμαστός φιλόσοφος. Τον πατέρα του ωνόμαζον Φαύστον και Ματθιδίαν την μητέρα του. Ημέραν δε τινα ταξιδεύοντες μαζί με άλλους εναυγάγησαν.