Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Τη Ζ΄ (7η) Ιανουαρίου, μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του εξ Ατταλείας μεν όντος, εν Σμύρνη δε μαρτυρήσαντος κατά το αψ΄ (1700) έτος.

Αθανάσιος ο Άγιος Νεομάρτυς κατήγετο από την Αττάλειαν. Εν τη Σμύρνη δε ευρισκόμενος πάντοτε, συνανεστρέφετο μετά των Οθωμανών, οι οποίοι συνεχώς τον ηνώχλουν, περιγελώντες την των Χριστιανών πίστιν· εκείνος δε ο μακάριος, μολονότι ήτο αγράμματος, τους απεκρίνετο εις όλα με λόγον και σύνεσιν, ώστε πολλάκις τους καθίστα αναπολογήτους. Μη δυνάμενοι δε να αποστομώσωσι τούτον, αλλά και μάλιστα εντρεπόμενοι δια τα σαθρά δόγματα της θρησκείας των, τα οποία προέβαλλαν, εστοχάσθησαν να τον συκοφαντήσουν· και εμηχανεύοντο πως να παγιδεύσωσιν αυτόν.

Τη Ζ΄ (7η) Ιανουαρίου, μνήμη του υπό του Τιμίου ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ γεγονότος θαύματος εν Χίω κατά των Αγαρηνών.

Ιωάννης ο του Χριστού Τίμιος Πρόδρομος και Βαπτιστής αείποτε πολλά θαύματα τελεί, εν δε εξ αυτών είναι και το κατωτέρω. Περί τα μέσα της δεκάτης ογδόης εκατονταετηρίδος, ήτοι εις τα 1740, ο Μέγας Πρόδρομος, η θαυμαστή δεξιά του Υψίστου, ενήργησε μέγα και εξαίσιον θαύμα, μνημονευόμενον και λαλούμενον και μετά χαράς εξιστορούμενον από εκείνους, οι οποίοι αυτόπται του θαύματος έγιναν, και αι χείρες αυτών υπηρέτησαν εις τα τότε παραδόξως γενόμενα· έχει δε ούτως η διήγησις: Έξω της πόλεως, κατά το μέρος όπερ ονομάζεται Ατζική, ολίγον τι διάστημα μακράν από την χώραν, ευρίσκεται Ναός επ’ ονόματι του Τιμίου ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου τιμώμενος.

Τη Ζ΄ (7η) Ιανουαρίου, η Σύναξις του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού ΙΩΑΝΝΟΥ.

Συνέδραμε δε και η της παντίμου τούτου χειρός προς την Κωνσταντινούπολιν συνέλευσις.                                                                                                                                   

Ιωάννου του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού την Σύναξιν και εορτήν παρελάβομεν άνωθεν και εξ αρχής να εορτάζωμεν τη επαύριον των Αγίων Θεοφανείων, ήτοι κατά την σήμερον, επειδή ούτος υπηρέτησεν εις το μυστήριον του Βαπτίσματος του Κυρίου· όθεν δια την αιτίαν ταύτην συναριθμείται και η εορτή αύτη με τας λοιπάς εορτάς του Προδρόμου, ίνα μηδέν σιωπήσωμεν από τα εκείνου θαυμάσια και υπερφυσικά χαρίσματα. Συνέβη δε να φθάση εις την Κωνσταντινούπολιν και κατά την παρελθούσαν εσπέραν των Αγίων Θεοφανείων η της τιμίας χειρός του Τιμίου Προδρόμου μετακομιδή, ήτις τοιουτοτρόπως εγένετο.