Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Τη Γ΄ (3η) Απριλίου, ο Άγιος Νεομάρτυς ΠΑΥΛΟΣ, ο Ρώσος, ο απελεύθερος, ο εν Κωνσταντινουπόλει μαρτυρήσας ρν έτει αχπγ΄ (1683), ξίφει τελειούται.

Παύλος ο μακάριος ούτος Νεομάρτυς του Χριστού ήτο Ρώσος κατά την εθνικότητα, ηχμαλωτίσθη δε παιδίον μικρόν από τους Τατάρους, οίτινες τον ήρπασαν εκ της πατρίδος του. Παρά τούτων ηγοράσθη υπό τινος Χριστιανού, όστις αφού τον εκράτησε χρόνους ικανούς, έπειτα τον ηλευθέρωσε, τότε ο Άγιος έλαβε γυναίκα εκ Ρωσίας και ταύτην, αιχμάλωτον πρώην και αυτήν, μετά της οποίας συνέζη ευσεβώς. Συνέβη δε εις αυτόν επιληψία νοός, είτε υπό φυσικού πάθους, είτε συνεργεία δαίμονος, καθώς πολλάκις συμβαίνει, και χρονίζοντος του πάθους και ημέρα τη ημέρα παραφρονούντος, η σύζυγος αυτού και οι γείτονές του εσκέφθησαν να τον οδηγήσουν εις τον Ναόν της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επονομαζομένης του Μουγλουνίου, χάριν ιάσεως της φρενοβλαβείας εκείνης.

Τη Γ΄ (3η) Απριλίου, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών ΙΩΣΗΦ του Υμνογράφου.

Ιωσήφ, ο Όσιος Πατήρ ημών, ο Ποιητής και Υμνογράφος καλούμενος, ήκμασε κατά τους χρόνους του βασιλέως Θεοφίλου του εικονομάχου (829 – 842) και των διαδόχων αυτού Μιχαήλ Γ΄ (842 – 867) και Βασιλείου Α΄ του Μακεδόνος (867 – 886), κατήγετο δε εκ της Σικελίας, εις την οποίαν και εγεννήθη περί το έτος ωιστ΄ (816) εκ γονέων, πατρός μεν Πλωτίνου, μητρός δε Αγάθης ονομαζομένων. Ήτο δε ο μακάριος, από αυτής έτι της πρώτης του νεότητος, κατά πολλά ευσεβής και πράος και κατεγίνετο μετ’ επιμελείας εις την μελέτην των θείων Γραφών.

Τη Γ΄ (3η) Απριλίου, μνήμη του Οσίου Πατρός ημών και Ομολογητού ΝΙΚΗΤΑ Ηγουμένου της Μονής Μηδικίου.

Νικήτας ο Όσιος Πατήρ ημών και Ομολογητής, εκ νεαράς ηλικίας αγαπήσας την εγκράτειαν, αφήκε τον κόσμον και απήλθεν εις τα όρη και εις την ησυχίαν, όπου ειργάζετο πάσαν αρετήν· όθεν εκ τούτου υψώθη και έγινε μέγας και περιβόητος, επειδή δε εκυβερνάτο με την του λόγου διάκρισιν, έγινε και οικονόμος ψυχών και πιστός Ιερεύς του Θεού. Διωχθείς δε εκ του ποιμνίου του παρά των εικονομάχων, ως προσκυνητής των θείων και αγίων Εικόνων, κατεδικάσθη εις πικράς εξορίας. Αλλ’ αυτός, ευχαριστών δι’ όλας τας κακοπαθείας, τας οποίας εδοκίμασε χάριν των θείων Εικόνων, εδείχθη δόκιμος αγωνιστής και την μεν ψυχοβλαβή αίρεσιν των θεομάχων, δια των διδασκαλιών και παρακινήσεων αυτού, ήλεγξε, πολλούς δε παρεκίνησε και να μαρτυρήσωσι ακόμη δια τον σεβασμόν των προς τας αγίας Εικόνας. Όθεν και διπλάς τας λαμπάδας ανάψας, της ομολογίας, δηλαδή, και της ασκήσεως, διπλούς και τους στεφάνους εκ χειρός Κυρίου εδέχθη, προς τον Οποίον μεταστάς, ανεπαύσατο.


Βίος (κατά πλάτος) και πολιτεία του Οσίου Πατρός ημών ΝΙΚΗΤΑ  Ηγουμένου της Μονής Μηδικίου.