Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Τη Λ΄ (30η) Ιανουαρίου, ο Άγιος Νεομάρτυς ΧΑΤΖΗ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ο Μυτιληναίος και εν Μυτιλήνη μαρτυρήσας εν έτει αψπδ΄ (1784) ξίφει τελειούται.

Θεόδωρος ο μακάριος Νεομάρτυς ήτο από την Μυτιλήνην, έχων γυναίκα και τέκνα, θυμωθείς δε δια κάποιαν περίστασιν, ήτις ηκολούθησεν εις αυτόν, ηρνήθη φεύ! τον Χριστόν και εδέχθη τον Μωαμεθανισμόν· αφού δε εξεσκοτίσθη και ήλθεν εις εαυτόν, μετενόησεν· όθεν ανεχώρησεν εκείθεν και κατέφυγεν εις το Άγιον Όρος· εκεί δε διατρίψας ικανόν καιρόν, εξωμολογήθη την αμαρτίαν του και ποιήσας τον πρέποντα κανόνα, εχρίσθη δια του Αγίου Μύρου και εκοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων και ούτω καθαρισθείς επέστρεψεν εις την πατρίδα του.

Τη Λ΄ (30η) Ιανουαρίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος ΘΕΟΦΙΛΟΥ του Νέου.

Θεόφιλος ο Άγιος Μάρτυς υπήρχεν επί Κωνσταντίνου και Ειρήνης των Ορθοδόξων βασιλέων, εν έτει ψπε΄ (785), γεννηθείς και ανατραφείς εις την Κωνσταντινούπολιν· προχειρισθείς δε στρατηγός εις το θέμα των καλουμένων Κιβυραιωτών, απήλθε μετά του στόλου των Ρωμαίων εναντίον των τότε Σαρακηνών, ταυτόν ειπείν των Αγαρηνών· είχε δε μεθ’ εαυτού και δύο άλλους στρατηγούς εις βοήθειάν του, οι οποίοι τον εφθόνουν. Ότε λοιπόν οι Σαρακηνοί επλησίασαν, τότε αυτός εξήλθε μετά του στόλου ίνα τους πολεμήση, ομού δε μετ’ αυτού και οι δύο στρατηγοί. Πρώτος δε ορμήσας εισήλθεν εις το μέσον του στόλου των Σαρακηνών και με μηχανάς και τέχνας κατέβαλεν αυτούς· και ούτως ηνδραγάθησεν.

Τη Λ΄ (30η) Ιανουαρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ Πάπα Ρώμης

και των συν αυτώ Αύρας, Φήλικος, Μαξίμου, Ερκουλίνου, Βενερίου, Στυρακίου, Μηνά, Κομμόδου, Ερμού, Μαύρου, Ευσεβίου, Ρουστικού, Μοναγρέου, Αμανδίνου, Ολυμπίου, Κύπρου, Θεοδώρου, Τριβούνου, Μαξίμου Πρεσβυτέρου, Αρχελάου Διακόνου, Κυρίνου Επισκόπου, των Αγίων Μαρτύρων Κενσουρίνου, Σαβαϊνου και Χρυσής.                            

Ιππόλυτος ο Άγιος Ιερομάρτυς και οι συν αυτώ Άγιοι Μάρτυρες ήσαν επί της βασιλείας Κλαυδίου, ηγεμόνος δε Βικαρίου του και Ουλπίου Ρωμύλου καλουμένου, εν έτει σξθ΄ (269). Εκ τούτων ο μεν Άγιος Κενσουρίνος ήτο πρώτος της Συγκλήτου βουλής μάγιστρος κατά το αξίωμα, διαβληθείς δε ως Χριστιανός και ερωτηθείς ωμολόγησε παρρησία τον Χριστόν· όθεν βάλλεται εις την φυλακήν· επειδή δε ετέλεσε πολλά θαύματα και νεκρόν ανέστησε, δια τούτο όλοι οι παρευρεθέντες στρατιώται επίστευσαν εις Χριστόν και όλοι απεκεφαλίσθησαν τον αριθμόν είκοσι.

Τη Λ΄ (30η) Ιανουαρίου, μνήμη των εν Αγίοις Πατέρων ημών και Οικουμενικών Διδασκάλων ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ του Μεγάλου, ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ του Θεολόγου και ΙΩΑΝΝΟΥ του Χρυσοστόμου.

Η των Αγίων Τριών Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου κοινή κατά την σήμερον μνήμη εορτάζεται δια την εξής αιτίαν. Εις τον καιρόν της βασιλείας Αλεξίου του Κομνηνού, όστις έγινε βασιλεύς μετά τον Βοτανειάτην εν έτει απα΄ (1081) από Χριστού, εγένετο εν Κωνσταντινουπόλει φιλονεικία μεταξύ των ελλογίμων και εναρέτων ανδρών, εξ ων τινες προετίμων τον Μέγαν Βασίλειον, επειδή με τους λόγους του ηρεύνησε την φύσιν των όντων, με τας αρετάς του δε ωμοίαζε και συνερίζετο με τους Αγγέλους, καθότι δεν συνεχώρει προχείρως τους αμαρτάνοντας, αλλ’ ήτο σοβαρός κατά το ήθος και δεν είχεν εις εαυτόν κανέν γήϊνον.