Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Τη Γ΄ (3η) Νοεμβρίου, μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών και νέου Ιερομάρτυρος ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Νεαπολίτου.

Γεώργιος ο Άγιος Πατήρ ημών και νέος Ιερομάρτυς του Χριστού, της Οσιότητος το πολύτιμον σκεύος, των Ιερέων η κοσμιότης και των Μαρτύρων ο ισοστάσιος, κατήγετο εκ της επαρχίας Νεαπόλεως, της ευρισκομένης εις την Μικράν Ασίαν, ήτις τουρκιστί λέγεται «Νεβ-Σεχήρ». Το όνομα του χωρίου, της ιδιαιτέρας δηλαδή πατρίδος αυτού, εις την οποίαν εγεννήθη και ανετράφη, είναι εις ημάς άγνωστον.

Τη Γ΄ (3η) Νοεμβρίου, μνήμη του Αγίου ΑΧΕΜΕΝΙΔΟΥ του Ομολογητού.

Αχεμενίδης ο Άγιος Ομολογητής ήτο κατά τας ημέρας Ισδιγέρδου υιού του βασιλέως των Περσών Γοροράνη και Θεοδοσίου του Μικρού βασιλέως των Χριστιανών εν έτει υιβ΄ (412), ανήρ θαυμαστός, υιός υπάρχων του επάρχου της πόλεως. Ούτος παραιτήσας την θρησκείαν του πατρός του επίστευσεν εις τον Χριστόν· τούτο δε μαθών ο βασιλεύς πολλά ηγωνίσθη να τον γυρίση εις την προτέραν θρησκείαν του· και επειδή δεν ηδυνήθη, εστέρησεν αυτόν του πλούτου, τον οποίον εκέκτητο, των ενδυμάτων, τα οποία εφόρει, και των αξιωμάτων, τα οποία τον εστόλιζον, και προσέταξε να σύρη γυμνός τας καμήλους του στρατεύματος, έχων μόνον εν περίζωμα εις την μέσην του.

Τη Γ΄ (3η) Νοεμβρίου, εορτάζομεν τα Εγκαίνια του Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος ΓΕΩΡΓΙΟΥ του εν Λύδδη, ήτοι την ανακομιδήν και κατάθεσιν του αγίου σώματος αυτού.

Γεώργιος ο ένδοξος του Χριστού Μεγαλομάρτυς πατρόθεν μεν κατήγετο εκ της Καππαδοκίας, μητρόθεν δε εκ της Παλαιστίνης· τυχών δε φύσεως και ανατρωφής καλής, καταγωγής δε ευγενούς, διότι οι γονείς του υπήρξαν έκπαλαι και εκ προγόνων ευγενείς και ευσεβείς, έγινε και εις τους πολέμους λαμπρότατος και επιτηδειότατος.

Τη Γ΄ (3η) Νοεμβρίου, μνήμη των Αγίων Μαρτύρων ΑΚΕΨΙΜΑ, ΙΩΣΗΦ και ΑΕΙΘΑΛΑ.

Ακεψιμάς, Ιωσήφ και Αειθαλάς οι Άγιοι Μάρτυρες ήσαν εις τας ημέρας του ασεβεστάτου Σαβωρίου, του βασιλέως των Περσών εν έτει τλ΄ (330). Τότε είχον εις όλην την Περσίδα μεγάλην λύσσαν κατά των φιλοχρίστων οι ειδωλολάτραι και μάλιστα οι μάντεις και γόητες, εις τους οποίους εδώκεν εξουσίαν ο παράνομος βασιλεύς να παιδεύουν οδυνηρώς οι δύστυνοι τους πιστούς και τους εβίαζαν να σέβωνται το πυρ και τον ήλιον.