Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Γνήσια Ορθοδοξη Φωνη

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Τη ΚΓ΄ (23η) Ιουνίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Ευστοχίου Πρεσβυτέρου, και των συν αυτώ Γαΐου ανεψιού αυτού, και των τέκνων αυτού Λολλίας, Πρόβης και Ουρβανού.

Ευστόχιος ο Άγιος Μάρτυς και Γάϊος ο ανεψιός του και τα τέκνα του Λολλία, Πρόβη και Ουρβανός, ήσαν εκ της πόλεως της καλουμένης Ούσαδος, κατά τους χρόνους του Μαξιμιανού και Αγρίππα ηγεμόνος εν έτει τ΄ (300). Ο Ευστόχιος λοιπόν ούτος πρότερον μεν ήτο Ιερεύς των ειδώλων, ύστερον δε βλέπων τους Αγίους να μαρτυρώσι δια τον Χριστόν και να ποιώσι παράδοξα θαύματα, απεστράφη την θρησκείαν των ειδώλων, και προσελθών εις τον Ευδόξιον τον Επίσκοπον Αντιοχείας, εβαπτίσθη υπ’ αυτού και έλαβε το αξίωμα του Πρεσβυτέρου. Πορευθείς δε εις κώμην τινά της Λυκαονίας, Λύστρα καλουμένην, εύρεν εκεί τον ανεψιόν του Γάϊον και τα τρία αυτού τέκνα, Λολλίαν, Πρόβην και Ουρβανόν και διδάξας αυτούς την του Χριστού πίστιν, εβάπτισεν αυτούς τε και όλους τους συγγενείς του.

Όθεν συλληφθείς υπό των Ελλήνων ωδηγήθη εις τον ηγεμόνα, επειδή δε ωμολόγησε τον Χριστόν, εκρέμασαν αυτόν επί ξύλου και τον εξέσχισαν σκληρώς. Έπειτα προσήχθη μετά των ανωτέρω εις τον ηγεμόνα της Αγκύρας Αγριππίνον, παρά του οποίου ερωτηθέντες δεν επείσθησαν να αρνηθώσι τον Χριστόν. Διο πρώτον μεν η Αγία Λολλία και ο αδελφός της Ουρβανός ετοποθετήθησαν άντικρυ αλλήλων και εξεσχίσθησαν τας παρειάς. Επειδή δε ο Γάϊος εδέχθη ευλαβώς το αίμα των εις τας χείρας του προς αγιασμόν, δια τούτο εδάρη εις την πλάυην και την κοιλίαν. Ο δε Άγιος Ευστόχιος απεκεφαλίσθη και έλαβε του μαρτυρίου τον στέφανον. Μετά τινας ημέρας ο Γάϊος και τα τέκνα τού Ευστοχίου εδέθησαν επί χαλκίνου τροχού· διεφυλάχθησαν όμως υπό του Θεού αβλαβείς, διακοπείσης της κινήσεως του τροχού και σβεσθέντος του πυρός, το οποίον υπό τον τροχόν έκαιε· δια τούτο εξύρισαν τας κεφαλάς των, διαπεράσαντες αυτάς με καρφία και των μεν Πρόβης και Λολλίας έκοψαν τους μαστούς, τον δε Ουρβανόν έδειραν με σπάθας ξυλίνας. Τελευταίον δε, επειδή δεν επείσθησαν να αρνηθώσι τον Χριστόν, αλλά μεγαλοφώνως εκήρυξαν και επεκαλέσθησαν Αυτόν, απεκεφαλίσθησαν οι μακάριοι και ανέβησαν στεφανηφόροι εις τα Ουράνια. Ταις των σων Αγίων πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου